Plaagdierbeheersing
Het voorkomen van overlast door plaagdieren is een gemeentelijke taak. Voor inwoners en bedrijven is de gemeente het eerste aanspreekpunt bij overlast is van knaagdieren en andere plaagdieren. Denk hierbij aan ratten, muizen en de Amerikaanse rivierkreeft.
De bestrijding van ongedierte in de openbare ruimte is een taak van team Wijkbeheer. Hiervoor is een aantal collega's opgeleid. Bestrijding in en om het huis of bedrijf is aan de eigenaar van het pand. Ongedierte houdt echter geen rekening met perceelsgrenzen. Nu we merken dat de overlast van plaagdieren toeneemt, is het de wens om ongediertebeheersing integraler aan te pakken.
Deze integrale aanpak bestaat uit het monitoren van plaagdieroverlast, het informeren van bewoners, in gesprek gaan met woningeigenaren en woningbouwverenigingen en het nemen van preventieve maatregelen. Uitgangspunt is preventie, maar als dit niet voldoende werkt, hoort ook bestrijding bij de integrale aanpak. We werken nauw samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
De integrale aanpak vraagt meer dan voorheen continue inspanning die moet worden aangestuurd door een nieuw aan te stellen adviseur plaagdierbeheersing. Hiervoor willen we een adviseur toevoegen aan team Wijkbeheer (€ 80.000). Deze adviseur kan zich effectiever en volledig richten op het plaagdierbeheersing en en niet in een combi-functie..
Naast deze functie is ook een budget van € 10.000 nodig voor het inzetten van middelen op het gebied van bestrijding, informatie en kennisontwikkeling.