Aanbiedingsbrief
Voor u ligt de Kadernota 2025. De kadernota geeft richting aan de politieke doelen en ambities van de gemeente Diemen voor 2025 en verder. Ons coalitieakkoord "Diemen met elkaar en voor elkaar" is en blijft het uitgangspunt.
Krappere tijden komen ons tegemoet
De kadernota loopt vooruit op de begroting en schetst alvast de financiële gevolgen en risico's. Duidelijk is dat de gemeente Diemen, net als nagenoeg alle gemeenten in het land, voor financieel krappere tijden komt te staan. Vooral vanaf 2026 zien we een grote opgave. Er zal minder geld zijn en er zullen meer taken zijn om uit te voeren. Hoe groot het gat gaat worden, valt nog niet precies te zeggen. De vier regeringspartijen sloten pas recentelijk een hoofdlijnenakkoord en dat akkoord vraagt nog om veel uitwerking. We verwachten overigens niet dat een nieuw kabinet het gat voor de gemeenten volledig gaat dichten.
De nieuwe financiële situatie vraagt besparingen en ombuigingen
Deze onzekerheid maakt het voor ons complex. Het is moeilijk sturen op een financiële situatie die nog niet volledig helder is. Dat ontslaat ons echter niet van de verplichting om ons voor te bereiden op scherpere keuzes die zeker gaan komen. Keuzes die pijn zullen gaan doen. We zullen als college onze verantwoordelijkheid nemen.
Om op een zorgvuldige manier te komen tot besparingen en ombuigingen doen we de raad in deze kadernota een procesvoorstel, in het hoofdstuk ‘Plan van aanpak besparingen en ombuigingen’. Vanuit een stevige basis willen we keuzes voorleggen. Dat kan betekenen dat we in sommige situaties minder doen of een lager kwaliteitsniveau accepteren. Het kan ook betekenen dat we nadrukkelijker beleidskeuzes maken in bestaand beleid en bij nieuwe ontwikkelingen. Dus dat we voorstellen om zaken niet meer te doen, of zaken juist niet te gaan doen. De gemeenteraad dagen we graag uit om ook op die manier keuzes te maken.
Zoals gezegd, we kunnen onze keuzes maken vanuit een goede uitgangspositie. De gemeente staat er door het solide financiële beleid van de afgelopen tijd goed voor. Daar kunnen we trots op zijn. We hebben onze financiële huishouding goed op orde en hebben een gezond financieel weerstandsvermogen. Wij vinden het belangrijk deze koers vast te houden, want juist daardoor kunnen we kiezen en hebben we (nog) niet te maken met onontkoombare oplossingen.
De tussenstand laat een mooi beeld zien
Deze kadernota valt halverwege de bestuursperiode van het college van B&W. Twee jaar na de gemeenteraadsverkiezingen en met nog twee jaar te gaan tot de volgende verkiezingen maken we op dit moment de tussenstand op. Onze vaststelling is dat we als gemeentelijke organisatie, bestuurlijk en ambtelijk, mooi op weg zijn om de ambities vanuit het coalitieakkoord waar te maken.
De jaarrekeningen, de begrotingen en de andere producten uit de planning- en controlcyclus laten in cijfermatige zin zien wat we deden en nog gaan doen. In interviews in de DiemenInfo en in een driedelige podcast-serie blikken we nader terug op de resultaten en bekijken we wat er nog staat te gebeuren. Zo geven we de inwoners van Diemen een mooi inkijkje in onze resultaten en natuurlijk is dat ook voor raadsleden interessant. De interviews en de podcast verschijnen begin juli.
Wat ons betreft laat de tussenstand zien dat we hard en met succes werken aan een toekomstbestendig Diemen. We investeren in mensen, woningen, voorzieningen en duurzaamheid. Daarmee garanderen wij op langere termijn een krachtige en zelfstandige gemeente. We hebben extra aandacht voor inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben. We stellen verbinding en ontmoeting centraal voor een Diemense samenleving waarin iedereen meetelt en alle inwoners zich thuis voelen.
Belangrijke thema’s in deze bestuursperiode zijn en blijven:
Kansengelijkheid en bestaanszekerheid
We blijven invulling geven aan de versterking van gelijke kansen en een zeker bestaan. Dat doen we via de zogeheten steunimpuls, waarover u besloot. Ook de aanpak van energiearmoede krijgt prioriteit met inzet van twee specifieke doeluitkeringen. Deze aanpak valt onder het programma duurzaamheid.
Ontheemden, asielzoekers en statushouders
We willen op het gebied van opvang en zorg voor ontheemden, asielzoekers en statushouders onze verantwoordelijkheid nemen. De bijbehorende werkzaamheden gaan we structureel binnen de gemeentelijke organisatie borgen. Zo zorgen we dat we gereed zijn om een taakstelling vanuit de spreidingswet (al dan niet regionaal) op te vangen.
Duurzaamheid en klimaat
Dankzij budget vanuit de Regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) kunnen we meer doen voor uitvoering van het duurzaamheidsprogramma.
Wonen, ruimte en voorzieningen
We moeten rekening houden met de financiële effecten van de vertraging in woningbouw. We willen daarom afspraken met corporaties en ontwikkelende partijen maken om verdere vertragingen te beperken. Tegelijkertijd zetten wij, met extra capaciteit, in op het uitvoeren en borgen van beleid. Dat moet zorgen dat de beschikbare woningen geschikt zijn voor de beoogde doelgroepen en daar ook daadwerkelijk terecht komen.
Een prettige woonplaats
We blijven inzetten op ontmoeting en verbinding tussen onze inwoners. We zorgen dat Diemen een woonplek is, waar mooie evenementen worden georganiseerd en voldoende mogelijkheden zijn voor sport en andere vrije tijdsbesteding.
Tot slot
Door het krimpende financiële kader moeten we de komende tijd nadrukkelijker keuzes maken. Dat is in het licht van de gunstige ontwikkelingen van de afgelopen jaren iets nieuws voor Diemen. Gelukkig hebben we een goede uitgangspositie, maar kiezen zal niet pijnloos zijn. We hechten er als college aan die weg samen met de gemeenteraad af te leggen. Uw besluit op de kadernota geeft daarbij de richting aan en helpt om tijdig maatregelen te nemen, zodat Diemen die fijne en aantrekkelijke woonplaats blijft die het nu voor onze inwoners is.
Namens het college,
Jeroen Klaasse
Wethouder Financiën