Schuldhulpverlening
In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we schulden willen voorkomen en dat inwoners met schulden snel perspectief krijgen op een schuldenvrij bestaan.
Het kabinet, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de branchevereniging voor financiële hulpverleners NVVK en de vereniging van directeuren in het sociaal domein Divosa hebben een plan gemaakt om de schuldhulp in Nederland te versterken. Het plan – de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’ – leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente uit minimaal dezelfde elementen bestaat.
Het doel is dat alle schuldhulpverleningsorganisaties en gemeenten de basisdienstverlening schuldhulpverlening invoeren. Veel elementen zijn in allerlei gemeenten al in praktijk. Sommige elementen moeten nog ontwikkeld worden. Andere worden nog onderzocht op effectiviteit. De landelijke afspraken werken we in het derde kwartaal van 2024 uit in een actieplan.
Het Rijk investeert in betere dienstverlening door gemeenten op het gebied van armoede en schulden. In de Meicirculaire 2024 is voor Diemen structureel een bedrag van € 45.000 beschikbaar gekomen voor schuldhulpverlening. We stellen voor om in 2025 structureel€ 45.000 op te nemen voor het invoeren van basisdienstverlening schuldhulpverlening.